onsdag 23 november 2011

Nora 8 månader

 8 månaders bilden (notera fötterna :D)
Men bilden nedan är mer likt Noris - aldrig stilla och alltid klåfingrig ;)


8 månader har gått sedan lillskruttan kom till oss. :) Säger det varje gång men jag upprepar: TIDEN GÅR SÅÅÅ FORT!!

7880g och 68,8 cm var hon när hon var nästan 8 månader. :) Följer nya kurvan perfekt. :) (Vinga vägde 7700g när hon var 10 månader, som jämförelse ;) Vid 8 månader vägde hon 7125g och var 68,5 cm lång, så i längd är de ganska lika).

Sömn och matrutinerna har fortsatt fungera. Hon är morgonpigg av rang, men sover hela nätterna och två hyfsat långa pass på dagarna, så jag bör inte klaga. Det har börjat bli en vana att gå upp (vakna) kl 5, så om hon sover till 6 eller 7 nån enstaka gång känns det genast som sovmorgon. ;) Nora äter fortfarande mat till lunch och gröt till kvällen (vi testar välling varje dag men hon är inte så förtjust) och ammas resten. Vi har funderat på att utöka med ett mål vanlig mat till middagen men det har inte blivit av ännu, eftersom Nora fick sin första rejäla förkylning dagen efter åttamånaders dagen.

Hon har varit jättesnorig och vaken hela nätterna stackaren. Inte velat äta som vanligt och det som funkat bäst har varit bröstet, så då har hon såklart fått det. Snor och feber har varit symptomen i alla fall, eventuellt lite ont i halsen men det är ju så svårt att veta med de små. Jobbigt har hon det och jobbigt blir det för mamman och pappan förstås. Trötta och slitna och bekymrade för liten. Tur att vi är två och tur att N jobbade just eftermiddagar i början av veckan så han kunde hjälpa till på natten (han som är van att vara vaken och jobba då ;)). De första nätterna var Nora så vansinnigt ledsen hela tiden så jag kunde ändå inte sova även om jag fick ligga kvar till mitt skift kl 5, så jag har inte fått mycket sömn denna vecka, men men, i väntan på bättre tider...

Förutom när hon är sjuk är Nora fortfarande väldigt nöjd med att leka med sina leksaker och titta sig omkring. Åla lärde hon sig ju förra månaden, och nu går det med en väldig fart framåt! Hon svischar förbi på golvet och ska prompt iväg till allt hon inte får röra, så det är en evig jakt. Stor skillnad mot iakttagande och icke-klåfingriga syrran. ;) Just kring 8 månaders dagen lärde sig Nora att ta sig ner på mage från sittande så nu är här ingen rast och ingen ro alls. ;)

Andra tanden i nederkäken har spruckit igenom och det dreglas mer än vanligt igen.

Talet händer det inte så mycket med just nu. Hon har sagt mamma EN gång, men inte mer. Hon fortsätter med papappapapapa, dada, gaga, babababba, dä, blampa och olika ljud "bara". Jag har ingen som helst aning om hur språkutvecklingen normalt fungerar (help Annika? ;)), men Vinga var ju låååååångt före med detta i samma ålder. N är nästan orolig, men jag känner faktiskt lugnet för en gångs skull. ;)

Livet skyndar på här hemma, bara dryga 4 månader kvar av min mammaledighet nu :( och Noras ettårsdag. Jisses jisses.

Nu hoppas vi bara att vi blir friska och krya och får fortsätta njuta av livet. :)

3 kommentarer:

Susanne W sa...

Fick leta länge innan jag hittade fötterna, skratt! Ser ju inte så skönt ut!

Men söt som socker är hon iaf! Redan 8 månader, herregud!

Kram!

Susanne W sa...

Ja jag tycker Gustavs 2 år har gått i rasande fart. Men det är nog för att man redan gjort det en gång.

Med första barnet är det så nytt och spännande. Inte för att det inte är spännande nu med Gustavs utveckling, tvärt om! Men "been there done that" liksom :)

Kram

Anonym sa...

Känn lugnet! En 8-månaders bebis förväntas absolut INTE säga några ord som helst utan bara stavelsereduplicerat joller, dvs. babababa, tititi och en massa skrik och pruttljud ;-) Fram emot 10-12 månader kan det börja komma lite ord men dt kan också dröja till 18 månader utan att man behöver oroa sig :-)