tisdag 6 september 2011

Nora 5 månader

Nora, (som nu snart är 6 månader), växer och blir större och starkare för varje dag. Eftersom det snart är en månad sen hon blev 5 månader ska jag försöka minnas tillbaka så gott jag kan. :-)
Eftersom hon visade intresse för mat fortfarande, fortsatte vi att ge henne smakisar av olika grönsaker, rotfrukter, bär samt risgröt och majskrokar. Hon gillar det mesta, har inte ratat mycket alls! Jag ammade fortfarande mestadels och höll fortfarande inte koll på hur ofta. ;-)
Nora sov vid fem månader som tidigare, ingen större förändring där. Det hände alltså att hon vaknade nån gång på natten för en extra snutt, annars ca kl. 4-5, åt och somnade om till ca 8.
Leksaker ökade i popularitet, favoriten är bitringen i form av en fot, masken som skallrar och tutleksaken från mina arbetskamrater. Hon låg helst på mage och lekte. Vid fem månader hade hon vänt sig åt båda håll några ggr och så fort jag la henne på golvet på rygg snurrade hon runt men orkade/ides inte vända sig när hon blev trött/less, och blev arg istället. ;-) Hon började göra kryprörelser (ner med huvudet i marken och upp med rumpan och försökte åla som en larv) men kom bara runt runt. Syrran var fortfarande roligaste distraktionen och sånger började bli spännande.
Språkmässigt hade det inte hänt jättemycket. Mest aaaa, eeee, ooooo, pruttljud så att saliven flyger och HÖGA skrik på olika sätt. Hon gjorde även en del ljud som lät som att hon höll på att kvävas (jättekul ;-)) och kippade liksom efter andan. Inga tendenser till mamamama eller papapapa dock, bara något enstaka gaga/dada. (Vinga hade vid fem månader upprepat både mamma och pappa ett antal gånger, börjar inse hur tidig hon var!)
Glad och nöjd och snäll femmånaders unge var hon i alla fall. :-)

Inga kommentarer: