måndag 19 september 2011

Nora 6 månader

Vips var vi här, ett halvår har gått sen lilla Nora äntligen valde att komma ut till oss. :-)

Den senaste månaden har varit turbulent för Nora, och alltså även för oss runt om henne.

Den tidigare så goda sömnen blev usel över en natt! En vecka höll hon på och vaknade en gång i timmen dygnet runt, sov BARA vid bröstet, små stunder åt gången. Efter den veckan har ingenting varit sig likt och även om jag vet att det i perioder kan vara så här så börjar man ju fundera vad man kan/bör/ska göra annorlunda.

6-månaders kontrollen (som inföll vid 5,5 månader) visade på en liiiite dalande viktkurva, så att vi börjat med mer smakisar samt lite gröt om kvällarna var en bra instinkt. Nora vägde vid 5,5 månader 6910g och var 65 cm lång. Sprutorna gjorde ont såklart, men smärtan gick över ganska fort. Däremot fick Nora feber efter några timmar, som höll i sig två dagar. Helspak liten tjej hade vi! I övrigt såg allt bara bra ut hos läkaren. Mamman fick bli lite full i skratt, för vår klåfingerfia blev blyg för doktorn och stirrade mest bara ut honom istället för att greppa om leksakerna han erbjöd. ;-) Efter många om och men tog hon tag och växlade händer, men försiktigt försiktigt och med full koll på farborn mitt emot. :-) Hon är bra mycket blygare för främlingar än Vinga var så här tidigt!

Efter inrådan av läkare och sköterska började vi ge puré till lunch efter denna kontroll. Nora började rätt snabbt äta 1/2 stor burk mat och lika mycket frukt till lunch och en portion gröt och några tsk katrinplommonpuré till kvällsmat. I övrigt ammar jag fortfarande, men dagtid är det ärligt talat ganska svårt. Nora är så himla lättstörd och vill ha koll på ALLT runtomkring sig, vilket resulterar i lååååånga bröst emellanåt. ;-) Inte jätteskönt. Morgon och kväll går det jättebra dock. Jag kommer köra på så här (amma morgon, mellis, middag och kväll samt som måltidsdryck) så länge det bara går. Vill ju gärna ge Nora det skydd Vinga fick, om möjligt.

Vi har även börjat köra stenhårt med en kvällsrutin som innebär gröt 19:30, blöjbyte, pyjamas, kvällsamning i sängen och sedan lägger jag Nora i hennes egen säng. Hittills har det fungerat riktigt bra! Hon är lite orolig på kvällskvisten fram till ca 23 vissa kvällar, men somnar om själv utan att vi behöver gå upp till henne (oftast) och ibland har hon vaknat på natten nu också, men hon kan sova från 20:30 till 07 utan att behöva äta vet vi i alla fall! De nätter N är hemma och kan hjälpa till får hon inte äta på natten, då söver han om henne vid behov, men det funkar inte med mig (jag luktar ju käk), så än har jag inte helt slutat amma på natten om jag är själv. Det är dock inte alla nätter hon vaknar och ska äta heller så det får funka.

Vi har inte flyttat ut Nora till eget rum än, men tanken har funnits i en månad. Får se om det blir av snart. Kanske gör lika stora under för mammans nattsömn som när vi bytte till annat rum än Vinga vid 6 måndader? Hoppas går ju. ;-)

Dagtid sover hon lite, som sin storasyster. Det blir en förmiddagslur som oftast är ca 40 minuter, en eftermiddagslur på ca 1,5 timme och ibland en lite senare vid middagstid på ca 20 minuter. Mamman får ingenting gjort, med andra ord (den långa luren infaller oftast mitt i att man ska hämta Vinga på dagis nämligen).

Hur är Nora annars?

Sprallig, sprattlig och rörlig. Stark i kroppen och har lärt sig sitta en liten stund själv nu. Hon rör sig ännu bara i cirklar och kanske en liten bit framåt men har inte börjat åla eller krypa ännu, även om hon jobbar hårt på det. Allt ska undersökas med händer och mun. Hon sträcker sig efter allt inom synhåll och det är bara att hålla koll så att hon inte sliter ner, sväljer eller tar sönder grejer ;-) Väldigt olikt iakttagande syrran, alltså.

När Nora pratar är det fortfarande mest skrik ;-) och aaa, eeee, brrrrrr (så saliven yr), men lite dada, dä, gaga har också börjat komma. :-) Så kul att höra! Sång och musik och dans är kul tycker hon. Läsa kan vara kul en liten stund, men det ska hellre hända lite mer tycker Nora. Syrrans spralliga upptåg är superroliga!

1 kommentar:

Linn sa...

Roligt att få följa din blogg !!! Stor Nora har blivit, måste ses snart!!! Tavlan är home made med tyg från ohlssons.